Därför borde ditt företag anställa en pirat


Jag äger spaltmeter med managementlitteratur. Jag pratar ledarskap och organisationsuppbyggnad även när mitt enda sällskap är jag själv. Jag tänker på de här sakerna en hel del, med andra ord. Men såväl jag själv som andra tänker för mycket på – och pratar för mycket om – hur vi ska strömlinjeforma våra befintliga organisationer, effektivisera de led som står och få alla att arbeta tillsammans. När vi nog borde tänka mer på de där andra som gör någonting annat. Våra företag borde snarare satsa på en intern utbrytarfalang. En egen piratrörelse.

Under tidigt 1980-tal tillverkade Apple datorer för primärt företagsmarknaden. Storsäljaren, modellen Lisa var (med den tidens mått mätt) avancerad och dyr. Vid lanseringen 1983 var utgångspriset 9 999 amerikanska dollar. Ingenting för en vanlig konsument. Och även om projektet från början var grundaren Steve Jobs idé och baby vägrade företagets styrelse honom mandat att driva dess fortsatta utveckling. I protest tog han med sig några av de bästa teknikerna och skapade en intern piratrörelse inom Apple. Med en annan vision än den som omgav projektet Lisa. Jobs ville ville nu bygga en dator som var lätt, enkel och som kunde säljas till ett lägre pris. Han ville se en dator i varje hem. Projektet döptes till Macintosh.

Jobs samlade sin arbetsgrupp i en liten extern byggnad strax bredvid Apples huvudkontor. Utanför hissade han piratflagg.

Historien fortsätter, som du vet, med uppbyggnaden till fundamenten av vad som idag är ett av världens största, mäktigaste och mest ansedda företag. Och en produktutveckling som genererat så mycket intäkter att Apple idag sitter med en krigskassa på drygt 400 miljarder kronor. Men poängen är inte vare sig persondatorn eller pengarna. Poängen är att jag är övertygad om att det är en styrka med människor som tillåts tänka annorlunda. Jag tror att musikindustrin vunnit på att, i början av digitaliseringen, ha haft arbetsgrupper som hatade skivor. Jag tror att mediehusen skulle vinna på att ha människor som affärsutvecklade utifrån en verklighet utan tryckta tidningar. Och så vidare. Alla företag borde planera inför tiden då dagens huvudnäring försvinner. Skapa airbags inför förändring. Alla företag med överlevnadsinstinkt borde ha en egen intern piratrörelse. Som testar och tar ut svängar. Som skapar och utmanar.