Schibsteds hemliga formel för att öka sina digitala intäkter


När jag lyssnade på Aftonbladets Jan Helin under konferensen Media blir Mobilt tidigare i år – var det en sak som slog mig. Mannen i fråga arbetar och leder landets kanske största medieorganisation. Men pratar om sin arbetsplats som en liten grupp nyfikna och hungriga entreprenörer. Samma känsla får jag nu när jag läser Resumés (11-05-12) intervju med Schibsteds koncernchef Rolv Erik Ryssdal.  Och det är ett mycket gott betyg åt såväl Helin som Ryssdal som Aftonbladet som Schibsted. Snabbrörliga entreprenörskulturer är en typ av organisationskultur som många gånger genom många tider visat sig framgångsrik (Google, någon?).

Under Media blir Mobilt pratade Helin, som sig bör, om Aftonbladets mobila satsningar och strategier. Jag tycker verkligen att du ska titta presentationen – som jag klistrat in nedan. Bland annat så jämförde han många av de mobila satsningar som Aftonbladet gör idag med hur de arbetade med satsningar på internet, när det var nytt (Aftonbladet blev 1994 första svenska dagstidning med “internet-upplaga”). De visste inte riktigt vad som hände omkring dem. De kunde inte se in i framtiden och de hade ingen aning om hur – eller om – de någonsin skulle kunna tjäna pengar. Men de visste att det var någonting viktigt och avgörande som hände. Så de satte full gas. Analyser, affärsutveckling och intäkter fick komma i stegen efter.

De hade en ambition: Att vara så bra att de fick målgrupperna omkring sig. Sen får man lita på att alltifrån den tekniska utvecklingen till annonsörer och betaljningsviljor följer efter. Det kan ta lite tid. Men man måste tro. I Resumé-intervjun (som jag inte hittar på nätet) säger Rolv Erik Ryssdal bland annat att de inom Schibsted “kör strategin att olika tidningar försöker med olika modeller för att ta betalt” och att det “är positivt eftersom ingen har facit på hur det kommer att se ut i framtiden – experiment och erfarenheter gör en rikare”.

Eller som Jan Helin säger i presentationen nedan: “Att tjäna pengar på mobilen nu handlar om att inte vara så bekymrad om det. Vi vet inte hur vi ska tjäna pengar på det här – men vi kör”.