Aftonbladet och Expressen stänger ner sina bloggar. Och en källa till liv?


Igår (18/5) basunerade (bland andra) Dagens Media ut att såväl Aftonbladet som Expressen lägger ner sina satsningar på läsarbloggar. De båda har alltså tidigare erhållit tjänsten för vem som helst att skapa en blogg inne i respektive kvällstidningsmiljö. Men nu är det slut med det. De båda antagonisterna överger ambitionen att binda en bloggosfär runt sig. Emanuel Karlsten, som för övrigt arbetat på båda varumärkena och även varit närvarande i båda processerna, skriver om att det är ett “självklart beslut”. I detalj är det säkert så. Det är ekonomiskt förnuftigt och ingen av de två tjänsterna har varit bra nog.

Jag har inte hunnit marinera dessa strategiska steg. Och jag har den största av respekt för vad det, bara rent tekniskt, innebär att tillhandahålla en kvalitativ bloggtjänst. Jag har (som du kanske vet) fin insyn i det till hälften Aller-ägda Blogg.se med över 400 000 aktiva bloggare och tre miljoner unika besökare i veckan. Jag har lika stor respekt för affärsutvecklande beslut som innebär att fokusera på sin kärnaffär, sin kärnkompetens – och att just denna stärks och växer. Snarare än att ha fingrarna ute i alla möjliga syltburkar.

Samtidigt kan jag inte komma ifrån att det känns lite snett. Eller kanske inte snett men det gnager i mig. Jan Helin brukar ju alltid, som jag dessutom nyligen skrev om, prata om att hans målsättning inför nya satsningar är att binda människor runt sig. Att genom sina handlingar sätta Aftonbladet i centrum och sedan vänta in affären. Han brukar säga att det får kosta och det får ta tid – men att så länge målgruppens intresse bevisas så är han redo att vänta. Thomas Mattsson & Co torde inte vara mindre nyfikna på samma sak. Och huruvida människor är intresserade av att blogga, skriva, uttrycka sig eller inte är bevisat. Det som en gång började med streck i sand och målningar i grottor kommer inte att sluta med bloggen, brukar jag (populistiskt och något vridet) säga.

Sett med förstoringsglas är det således förnuftigt att ge upp bloggarna. Frågan är bara vad som syns i kikaren.