Därför är Apples app-store är dömd att dö


Sommartid är tid för reflektion. Nu har inte undertecknad belönats med semester riktigt än, men jag har åtminstone hunnit läsa ikapp lite då min mötesmängd minskat. En av de mest intressanta texter jag hittade i min hög var Fast Company-reportern Farhad Manjoos Killer apps; om varför Apples app-store är dömd att dö.

Det jag personligen uppskattar med app-store är, förutom enkelheten, att duktiga människor får betalt för duktigt arbete. Men mina tyngsta sympatier ligger ändock med ideologerna. Att stänga in, kontrollera och domdera går emot hela den tanke som internet och den digitala världen byggts på, den om öppenhet och generositet. Apple måste sluta bete sig som smartphones-producenternas Nordkorea om de vill fortsätta sin framgångsmarsch. Sluta låsa in och mobba.

I takt med att än fler läsplattor (eller “medieplattor”, som jag tror utmärkte Martin Stadhammar var först med att kalla dem), rena e-boksläsare, smartphones och gud vet vad slår ner på marknaden – måste saker enas. Utvecklare och innehållsproducenter behöver kunna skapa produkter som inte bara fungerar för iPhone, utan för alla olika miljöer omkring oss.

Och som tur är finns det en grym app för det.
Internet.