Efter att ha läst igenom (den alltid så energiska) Tim Ferris två blogginlägg How to create your own real world MBA I och II, skulle jag vilja lyfta ämnet “investeringar” för en kort stund. Jag har själv gått in i en del olika bolag under våren (vi pratar om alltifrån mindre myrsteg till större språng). Och utan att gå in närmare på dessa (tro mig – det ska göras vid senare tillfälle), så måste jag ändock slå lite på samma trumma som Ferris.


Bild: Hyku.

Att investera är ett utmärkt sätt att lära sig mer om saker, att utvecklas bortom teorier och prat. Att lära sig från en skarp verklighet. Och detta gäller oavsett om du är börs-vd eller pluggar till sjuksköterska. Oavsett om det är fjärilar eller fotboll som du klassificerar som din hobby. Det finns alltid intressant och spännande företagsamhet och idéer att ta del av, att bli en del av. Och att följa med framåt. Förändring är någonting fint. Och det finns alltid människor redo att utmana det som står still.

Att investera i ett (ofta) ungt bolag innebär (förutom de rent affärsmässiga möjligheterna) att du, genom att antingen skjuta in en mindre summa pengar, eller din kunskap, ditt nätverk eller din tid, får insyn. Genom att ta sig innanför väggarna på en rörelse följer man utveckling, anpassning och fighten framåt från front row. Och det är ofta minst lika givande som en dyr businesskola.

Alla svenska mediehus borde också omedelbart avsätta en fond för mindre investeringar i startups. Tänk exempelvis om vi på Aller hade en säck pengar att fördela varje år, på idéer och organisationer vi ville veta mer om, testa i skarp miljö, lära oss mer av. Genom att inte bara möjliggöra fina spridda investeringar för framtiden – tror jag att det stora vinsten skulle ligga i att låta nytänkande, kreativitet och lärdomar sippra genom organisationsleden.

Se så. Gå nu genast in på (exempelvis) Swedish Startups, hitta några fina lovande bolag och förbered dig på att aldrig någonsin se på vare sig företagande eller medier på samma vis igen.