iPad är inbunden, Kindle är en pocket


Efter gårdagens inlägg om Apples iPad och medieindustrins väl höga förväntningar på denna, snubblade jag idag (10/6) över ytterligare ett ångestladdat livsöde. Det tillhörande Amazons e-boksläsare Kindle. Som efter lanseringen av iPad tvingats finna sig i en något, hm, skuggad existens.

Kindle har kritiserats av många, kontrat med säljsiffror och affärer som fått lika många att sätta i halsen, kritiserats igen och så vidare. Vi struntar i den analysen. Men när jag själv började använda en Kindle för första gången kändes det 1) som att jag höll i någonting från 1989 och 2) som att det trots detta var bokbranschens framtid i min hand. Schizofrent, men produkten andades otroligt omodernt men beteendet satt ändå där direkt. Jag ville läsa böcker på den där grejen.

Hur som helst, det jag ville komma till var hur Amazons Kindle som läsplatta ska förhålla sig gentemot tekniskt och designmässigt överlägsna iPad. Som givetvis är mer än en läsplatta men ändå skjuter direkt konkurrerande skott.

Kindle ska givetvis ta pocket-spåret! Låt den kosta några få hundralappar, breda ut sig över massorna och äga beteendet. Låt dem som köper, säg, vilka fem Kindle-böcker som helst från topplistan – få själva läsaren gratis. Starta bokklubbar i vilka en ny bok i månaden skickas ut, och alla medlemmar får en gratis Kindle. Gör det möjligt för författarna själva att starta bokklubbar och skicka ut sina hela verk, fristående kapitel, bonusläsning, nyhetsbrev och annat – direkt till sina följeslagares Kindles. Och ja, alla som är villiga att betala för access till innehållet – får läsaren gratis.

Som Seth Godin skriver:

“The only way to get authors and publishers to embrace this device is to sell 20,000,000 of them. You either become the best and only platform for consuming books worth buying or you fail.”

Precis. Ta det enda spår som Apple inte kan följa.