Tre saker mediehusen måste göra


Jag var i Malaysia i förra veckan. Mer om det snart. Men först flighten. Någonstans över Pakistan blev jag 1) serverad nedanstående och 2) genom en slapp anteckning på baksidan av ett visitkort påmind om en sak jag glömt.

Jag håller lite presentationer då och då (läs: jag pratar vitt och brett så fort någon är beredd lyssna). Och nästan varje gång kommer jag i efterhand på att jag borde pratat mer om några saker. Och dessa saker är alltid samma saker. Så jag skriver dem istället. Här är tre saker alla mediehus måste göra. Nu.

1. Bryta ner väggen mellan sälj och redaktion
En kontroversiell utveckling. Men den är nog oundviklig. Jag pratar inte om att man som medieprodukt ska sälja ut sin integritet men det är ett faktum att annonsköpare blir allt mindre intresserade av ren displayannonsering och sneglar mot ett redaktionellt sammanhang. Ingen nyhet, kan man hävda. Men i konkurrens med bland annat effektiva och attraktiva sociala medier måste man också som media utvecklas och erbjuda “mer”.

Annonsytorna rör sig “inåt” det redaktionella materialet. Större samarbeten i olika kanaler, sponsorskap och digitala advertorials är oftare och oftare det som bringar pengarna till borden. Och i denna rörelse måste journalisterna finnas nära, för att med sin redaktionella fingertoppskänsla kunna garantera att just integriteten inte riskeras. Samtidigt som säljarna, i en situation då de inte enbart kan kränga tomt utrymme, behöver en närhet till den redaktion som kan ge direkt feedback på idéer och förslag.

2. Tjäna mer pengar på samma material
Jag har redan nuddat ämnet här. Men det är orimligt att (exempelvis) en tidning investerar i ett dyrt knäck, publicerar det en gång i en tidning – och sedan är allt över. Alla investeringar, alltså allt som redaktionellt produceras måste ha en plan. Hur ska detta användas i alla tillgängliga kanaler? Hur många gånger kan vi tjäna uppmärksamhet och pengar på detta? Hur kan vi tjäna unika besökare? Maximera sidvisningarna? Är det bra nog för att förpackas som pdf och användas som premie till läsare som signar upp sig för nyhetsbrevet? Hur kan det förpackas om? Publiceras igen? Säljas vidare? Utnyttjas i samarbeten? Hårddrar man det borde ett tidningsknäck kanske aldrig bli ett tidningsknäck om det inte spås en fin framtid på Twitter.

Allt som produceras måste också optimeras. Att arbeta för organisationen i mångt många fler cyklar än idag.

3. Sluta produktionscykeln
Jag hamnar ofta i diskussioner kring hur tidningar ska publicera sitt material online. Men sällan i diskussioner kring hur nätet kan vitalisera pappersprodukten. Hur en medieprodukts digitala närvaro sammantaget kan förse tidningen med (billigt och bra) innehåll. Här finns en ocean av utvecklingsmöjligheter för så gott som alla aktörer i alla branscher.