Så hanterar du att människor säger att de hatar dig


Jag vet inte så mycket om psykologi och kan egentligen inte förklara varför människor kan komma att vara elaka mot dig i sina kommentarer. Men det är någonting du måste vara redo för och kunna hantera.

Jag brukar säga att det inte är på riktigt. För det är det inte. Du måste lära dig att låta människors negativa påhopp rinna av dig. Jag har själv blivit mordhotad åtskilliga gånger online och det finns nog inte en stor bloggare i den nationella eller internationella bloggosfären som inte mottagit tråkigheter bland sina kommentarer.

Bakom anonymitetens och den digitala världens väggar uttrycker sig människor på ett sätt de sällan skulle göra om ni möttes i verkliga livet. Precis som att bloggandet, möjligheten att enkelt och omedelbart få sina tankar och åsikter ”publicerade”, fått antalet bloggar att explodera – har en liknande reaktion skett bland kommentarer. Möjligheten att anonymt få sina rader ”publicerade” triggar att tycka, spetsa, kasta ur sig. Det är viktigt att inse att kommentarfunktionen i sig är ett publicistiskt verktyg, en miniblogg i bloggen om man så vill. De flesta ”skräp”-kommentarer publiceras för att folk helt enkelt, precis som bloggaren själv, känner ett behov av att publicera sig. Och har ofta inte så mycket med direkt och personlig kritik att göra som man först tror.

Jag har till och med, då jag undersökt saken närmare, varit med om människor som skrivit saker de egentligen inte tycker i kommentarer. Men för att det är så enkelt att avreagera sig, att anonymt bli ”publicerad”, tar de chansen. Då jag studerat människors bloggläsande har det förekommit att alltifrån problem i det egna livet (en tjej som var olyckligt kär tenderade att hata andra tjejers lyckliga inlägg om sina killar) till ren och skär tristess legat bakom reaktionen. Men väldigt sällan genuina åsikter eller ens en ordentlig tanke.

Nischa Besara, chefredaktör för Dagens Arena berättade under en intervju på Webbdagarna i Stockholm om alla de hotfulla och ilskt kritiserande mail hon ofta tar emot. Och hur människor, då hon svarade med ett personligt mail som förklarade situationen från hennes synvinkel, upprepade gånger svarat henne med mångt mycket mer sympatiska och ursäktande mail.

Som om den initiala åsikten skruvats upp och förvrängts hundra gånger i ett försök att vinna reaktion och kontakt.

När (eller om) du får en elak eller på andra vis jobbig kommentar, låt den inte påverka dig. Om du misslyckas – maila mig på daniel@danielkjellsson.com och berätta, skrik eller skäll. Bättre det. För om en jobbig kommentar får dig att sluta blogga så har den dåliga sidan vunnit. Och det får den inte göra.