Så får du mer trafik, del 4


Gör pr för dig själv

Håll igång ett ständigt nätverkande. Människor kommer inte att ”råka” hitta din blogg, du måste ut och synas. Den stora skillnaden mellan gammelmedia och nya medier, tycker jag, är hur långt du färdas med din text.

Om du skriver i en tidning är du klar när din text går i tryck. Efter det finns det inte mycket du kan göra. Om du bara publicerar dina inlägg och sedan lutar dig tillbaka, skulle du lika gärna kunnat trycka den på döda träd. För då utnyttjar du inte kanalen internet och dess möjlighet fullt ut.

Att publicera innebär att ditt inläggs resa börjar, inte slutar. Vilka andra bloggar kan du tipsa om ditt inlägg? Vilka andra bloggar eller siter kan tänkas länka till just detta inlägg? Kan du skriva in permalänken i din Facebook-status? Kan det du skrivit väcka så pass stor uppmärksamhet att de stora nyhetssiterna bör tipsas? Är det aktuellt med en pressrelease till och med? Vilka människor i ditt nätverk bör tipsas via mail?
På vilka forum kan du starta en tråd om ditt inlägg eller din blogg? Var kan det du skrivit tillföra någonting? Var finns människorna som kan tänkas vara intresserade? Bli hjälpta?

För att vara realistisk så kommer du inte ha tid att lägga hur mycket energi som helst på att marknadsföra varje inlägg. Men det måste vara din grundtes. Du måste följa med ditt inlägg längre än till publicera-knappen.

Ett bra sätt att initialt göra det är att registrera sig på några av de siterna som bygger på att lista och sprida bloggar och dess innehåll. På Bloggtoppen och Bloggportalen registrerar du din blogg för att hamna i deras listor. Sedan ”pingar” du varje gång du skrivit ett nytt inlägg, ett sätt att uppmärksamma andra på att du uppdaterat din blogg.

Bloglovin fungerar som en RSS-läsare. Människor samlar och prenumererar på sina favoritbloggar. Samt blir tipsade om andra bloggar med liknande innehåll. Du registrerar dig för att finnas i deras register samt kan också lägga in en knapp på din blogg, så att dina läsare tipsas om att följa dig via Bloglovin. Någonting som ger dig högre status hos tjänsten, vilket leder till att du rekommenderas till fler nya läsare.

Twingly är en bloggsökmotor som listar bloggar men också ger dig möjlighet att genom att länka till specifika artiklar på siter som tv4.se, dn.se och svd.se, också få länkar tillbaka från dessa.