Så får du mer trafik, del 2


Kommentera (hos andra och dig själv)

Försök att vara aktiv på bloggar som kan antas ha en publik som även skulle uppskatta ditt innehåll. Var aktiv i kommentarsfälten (med relevanta åsikter och inlägg) och bli en uppskattad del i diskussionen där. Skriv alltid med url:en till din blogg eller hänvisa helt sonika till ett inlägg du skrivit i samma ämne.

När vi ändå är inne på avdelning ”kommentarer” så rekommenderar jag starkt att du:
1) tillåter kommentarer på din egen blogg och
2) att du gör det till en vana att (nästan) alltid svara på de kommentarer som läggs in hos dig. Din blogg är inte din personliga högtalare, den är en ständig konversation. Bara om du tänker så, kommer din publik att växa. Bli en del av konversationen, minska avståndet mellan dig som skriver och dina läsare till ett minimum. Jag rekommenderar dig också att i dina inlägg uppmuntra läsarna att kommentera. Ställ frågor, be om feedback och hänvisa konsekvent till diskussioner och åsikter som uppkommit bland kommentarer. Visa att kommentarerna som innehållsform är lika viktiga för dig som dina egna inlägg.

Om ditt bloggverktyg erbjuder möjligheten att via antingen RSS eller mail-notifieringar prenumerera på alla de kommentarer som skrivs i din blogg bör du göra det. Dels för att aldrig missa någon kommentar, dels för att kunna svara på kommentarer i ett någorlunda tempo men även för att intressanta diskussioner faktiskt kan uppkomma i inlägg du skrev för många månader sedan, inlägg som nu ligger långt ner i arkivet och som du utan att bli tipsad om – lätt missar.

Många, bland andra Mike Fruchter på louisgray.com, pratar ofta om ”one way bloggers” och ”two way bloggers”. Och hur viktigt det är för dig att bli en ”two way blogger”. Att vara en ”one way blogger” innebär att du helt enkelt uppmuntrar människor att kommentera och att du sedan personligen svarar på dessa kommentarer. För att bli en ”two way blogger” måste du gå längre. Om de besökare som kommenterar hos dig har bloggar, besök dem. Engagera dig i dina besökare. Hittar du ett inlägg som ligger innanför dina ramar, kommentera själv. Gärna med en kvalitativ åsikt eller konstruktiv feedback, innehåll som tillför någonting.

Uppmuntra också dina besökare att följa dig via Twitter eller Jaiku, gå med i din Facebook-grupp och annat liknande. Det handlar om att visa intresse för sin läsekrets, visa intresse för den och aktivera den.