Så får du mer trafik, del 1


Länka (och få länkar)

Som jag skrivit tidigare; att bli framgångsrik online bygger på att vara generös. Ge och du skall få. Trafik på internet rör sig i strömmar och det första du måste göra är att uppmärksamma strömmarna, människorna, på att du finns. Genom att alltid länka till bloggar, siter, artiklar eller annat så fort du refererar till dem kommer din adress att synas då andra bloggare/siter synar sin egen trafik – och du kommer, förr eller senare, att få länkar tillbaka.

Det överlägset vanligaste sättet som nya människor upptäcker din blogg på, kommer att vara genom andra bloggar. Utgående länkar från din blogg ”ses” dessutom av Google och andra sökmotorer och du vinner trovärdighet (trovärdighet = högre upp i söklistorna = mer trafik till dig). Syftet med att länka är, förutom den positiva Google-aspekten, givetvis att du ska få länkar tillbaka. Och länkar in till dig är många gånger högre värderade av sökmotorer som Google än vad länkar ut från dig är.

Om du bloggar från ett företags site är det en bra sak att se till att alla bolagets partners, leverantörer och andra i nätverket länkar till dig från sina siter eller bloggar. Är du en privatperson kan du börja med att se till att du finns i alla dina vänner och bekantas bloggrolls (länklistan som finns på så gott som alla bloggar).

Har du möjlighet är det bra att själv försöka styra själva länkens utseende. Om du skriver en blogg om jeanskjortor är det mycket mer effektivt om länken säger ”besök Anders Anderssons blogg om jeansskjortor” än bara ”besök Anders blogg här”. Ju mer text som är länkad, desto mer information ger du sökmotorerna om vad platsen som länken leder till handlar om. Då är det, som du förstår, bra om länken innehåller nyckelord som potentiella läsare kan tänkas söka efter (är man intresserad av jeansskjortor söker man efter jeansskjortor och då bör det ordet vara med i alla länkar som leder in till dig).

Den enklaste formen av länkar, och därför dem du bör starta med att etablera, är länkarna från dig själv. Tänk efter: du har förmodligen registrerade konton på en rad sociala platser så som Facebook, Twitter, Jaiku, LinkedIn, Google, Wikipedia (har du skapat Wikipedia-sidor åt såväl dig själv som din blogg, förresten?) eller liknande. Detta är siter som sökmotorerna rankar som väldigt trovärdiga och länkar från dessa siter är således också värdefulla. Placera länkar till dig själv på så många du kan. Sist men inte minst, se också till att konsekvent i hur du formulerar dina länkar och dess tillhörande nyckelord och beskrivningar.

Sökmotorerna kommer att belöna dig.