Så skriver du en framgångsrik blogg, del 3


Skriv kort och tydligt

Om du ska ha en chans att följa ditt uppdateringsschema, bevara ditt bloggande vid liv och behålla människor intresserade över huvud taget, är det viktigt att kunna skriva kort. Och att du skriver med ditt eget språk (”skriv som om du pratade med din närmsta vän”, säger till exempel Marc Ambinder på amerikanska magasinet Atlantic). Att fabricera ett bloggspråk kommer att bli plastigt i längden, du kommer inte att kunna vara konsekvent och ditt skrivande kommer att ta mer tid än om du skrev naturligt.

Enligt The Huffington Post Complete Guide to Blogging är 800 ord maxlängd på ett blogginlägg. ”Anything longer will turn people off”, skriver de. Alex Schulman, ansvarig utgivare och bloggare på 1000apor.se, säger att ”det optimala blogginlägget är sex rader långt”.

Det är lätt att fastna i vad du vill skriva. Men det handlar också om vad dina läsare vill läsa. Och de vill, undantagslöst att du kommer till sak. Vare sig läsarna eller du har tid att gå runt i cirklar av komplicerade resonemang. Skriv. Kort. Och. Tydligt. Och erbjud fakta, inte bara åsikter.

Ryan SingelWired sa en gång i en intervju med slate.com att du som bloggare ska ”börja varje nytt inlägg med en bra förstamening som förklarar allt du planerar att berätta”.  Anta helt enkelt alltid att en del av dina läsare bara läser dina inläggs första rader. Och arbeta efter det. För dig som bloggar på en kommersiell site där bloggarna ”marknadsförs” på startsidan via bloggpuffar är första raden än viktigare. Då räcker det inte med att den är bra innehållsmässigt, utan måste också locka till klick. Som du förstår är det troligare att någon klickar på texten ”Det är nakna människor överallt…” än ”1924 var det grått och trist…”.

Om det RSS-flöde din blogg skickar ”klipper” inlägget i mottagarens RSS-läsare är dina första rader också helt avgörande för om mottagaren ska välja att klicka in sig på din blogg eller inte.

Är ditt innehåll tydligt och bra kommer det att leda till diskussioner på andra platser, länkar och fler besökare. I en tid av höga röster överallt, uppskattas tydligt, kort och kvalitativt innehåll. Ge människor en anledning att prata om dig, att besöka dig, att komma tillbaka.