Mina bästa bloggtips: Viktor Barth-Kron


Chefredaktör stureplan.se samt bloggare på The Viktor Report.

Om du bara fick ge ett tips till bloggare där ute – vad skulle det vara?
– Gör en tydlig plan för bloggen, med fasta punkter, ämnen och vinjetter. Det kan vara alltifrån ”Dagens outfit” till ”Saker som stör mig med Bert Karlsson, del X” och ”Mail från min chef”. Det ger en trygghet att falla tillbaka på den dagen det står still i hjärnan (för det kommer det att göra, jag lovar).

Vilka egenskaper definierar ett bra blogginlägg?
– En inte alltför lång text, gärna överskådlig med hjälp av fetningar och styckeindelning om så behövs, och minst en bild.

Vilka tror du är de tre vanligaste ”felen” nyblivna bloggare gör?
– Att inte veta vad man vill med bloggen, att sakna en tydlig färdplan för projektet.
– Det tar alltid ett bra tag att hitta sin stil, och för nyblivna bloggare är det lätt att hamna i fällan att vilja vara alla till lags, någonting som enbart kommer att leda till att ingen känner sig berörd. Bättre att satsa mot en specifik målgrupp och med olika medel väcka den gruppens intresse.
– Många är för ödmjuka i början. Att be om ursäkt för bloggens existens är aldrig bra, har du bestämt dig för att köra så kör du. Om du inte själv tror på projektet så kommer ingen annan att göra det heller.

Hur råder du bloggarna på Stureplan.se att hantera elaka kommentarer?
– Generellt: Att ge sig ut som bloggare är att ställa sig på en scen, och har man svårt att hantera offentlig kritik bör man kanske tänka efter en extra gång innan man drar igång något. Rena obsceniteter och/eller olagligheter ska man förstås se till att rensa undan oavsett det; eftersom siten är ansvarig för innehållet i kommentarstrådarna.

Vad känner du generellt inför det ”näthat” som många bloggare ställs inför idag?
– Jag tycker faktiskt att det har minskat i omfattning, i takt med att nyhetens behag i att skriva skit anonymt avtagit. De bloggare som utsätts är i regel de som skriver mycket personligt och har provokativa drag i sin personlighet, och min erfarenhet är att just de personerna snarare triggas av hets i kommentarsfälten. En ämnesspecifik bloggare har sällan något att oroa sig för.

Vilka är dina tre bästa tips för att boosta bloggtrafik?
1. Interagera med andra bloggar – helst såna där du ser en klar möjlighet att överlänkade läsare faktiskt kan fastna för din blogg. Sportbloggar ska interagera med sportbloggar och mode med mode, för att ta det enkelt. 2. Skriv ofta. 3. När du fått så mycket trafik att andra vill dra nytta av den – ställ upp på allt. Ju fler sammanhang du syns i desto större intresse kring din person. Låt oss kalla det Blondinbella-effekten.

Hur många inlägg tycker du att man initialt ska försöka producera för att dels behålla läsarnas uppmärksamhet –  och dels vinna nya?
– Jag har inga fasta krav, mer än att bloggen ska uppdateras dagligen. Däremot rekommenderar jag starkt att man snittar minst fyra poster om dagen. Vår erfarenhet visar att en hög uppdateringsfrekvens även påverkar antalet unika besökare i stor utsträckning.