Mina bästa bloggtips: Fredrik Wass


Mediebloggar på bisonblog.se.

Om du bara fick ge ett tips till bloggare där ute – vad skulle det vara?
– Skriv hellre ofta och kort än sällan och långt. Då tappar du varken läsare eller ork.

Vilka egenskaper definierar en bra blogg?

– Personligt engagemang och riktiga åsikter, inte bara rapportering. Vill läsarna ha nyheter kan de gå till traditionella kanaler. På en blogg vill man att skribenten tycker till och reflekterar. En bra blogg ska också länka till andra bloggar för att sätta in bloggen i ett sammanhang. Att blogga handlar både om det som händer på den egna bloggen men lika mycket om det som skrivs och länkas till hos andra.

Vilka egenskaper definierar ett bra blogginlägg?
– Personligt, upplysande och underhållande – oavsett ämne.

Vilka tror du är de tre vanligaste ”felen” nyblivna bloggare gör?
– Man går ut för hårt och tror att man ska orka med att skriva jättemycket. Sen tröttnar man. Ett annat nybörjarmisstag är att som första inlägg stolt berätta att ”här ska jag skriva…”. En blogg måste inte ha en programförklaring eller en tydlig nisch från början. Det kommer med tiden.

Hur hanterar du elaka kommentarer?
– ”Mata inte trollen” brukar man ju säga. Ofta brukar kommentarerna bara bli värre om de bemöts. Är de kränkande eller på annat sätt stötande så ska de tas bort. En blogg är inte demokratisk. Det är min blogg och jag bestämmer.

Vilka är dina tre bästa tips för att öka sin trafik?
1. Skriv om aktuella händelser som många andra skriver om. 2. ”Pinga” din blogg hos bloggportalerna. Det vill säga registrera din blogg samt skicka en ”ping” varje gång du uppdaterat. Det gör att du kommer med i olika rankingar och kopplas även ihop till andra bloggar som skriver om ett visst område. 3. Var aktiv hos andra. Kommentera inlägg hos dina ”konkurrenter” regelbundet och se till att andra får reda på din existens. De flesta bloggare kollar sin statistik och ser vad besökarna kommer ifrån.

Hur många inlägg tycker du att man initialt ska försöka producera för att dels behålla läsarnas uppmärksamhet – och dels vinna nya?
– Ett inlägg om dagen (gärna fler) har blivit någon form av tumregel för att inledningsvis få igång en blogg och få återkommande besökare.